Tekenen en lezen, even voorstellen

Hoe alles begon?
Mijn naam is Patricia Hazemeijer en in mijn eerste bericht neem ik jullie mee terug in de tijd. In 2014 startte ik als begeleider bij een leerling met een beperking. Hij had moeite met leren en kon nog niet lezen. Wel kon hij zijn naam schrijven. Ook begreep hij alles wat ik hem vertelde of vroeg. Maar ik kon hem nog niet begrijpen. Zijn taal sloot niet aan bij zijn gedachten. Een volwassen man met een beperking die de uitdaging aan wilde om meer te leren. Om berichten te kunnen verzenden met zijn mobiel en om meer dan zijn naam te kunnen schrijven. Iemand met zoveel talent die interesse toonde in de ander zijn bezigheden, maar nog niet in staat was om dat in begrijpelijke taal aan de ander (een vreemde) te tonen. Ik begon met hem begeleiden door in te zetten op spel, geschreven woord en gesprek. Om zo op zoek te gaan naar zijn bezigheden, naar zijn dromen en naar zijn mogelijkheden. Een beetje menselijkheid en waardering zijn de eerste voorwaarden om samen verder te groeien. Ik stuurde op mijn innerlijk kompas.

Pas later verdiepte ik me in methodes en zocht ik naar collega's in dit boeiende vak. Helaas was die wereld niet zo groot. Ik stond er alleen voor en zocht op laaggeletterdheid en leesmethodes, maar vond weinig. Toch kwam ik na een tijdje een stichting tegen waar wel aan volwassenen met een licht verstandelijke beperking les werd gegeven en niet alleen aan NT2 maar ook aan NT1. Daar zaten mensen met dezelfde wensen. Ik ontwikkelde lesmateriaal en begon te schrijven. Samen met mijn eerste leerling schreven we een boek over zijn ontwikkeling. Hoe hij zich had ontwikkeld in vijf jaar tijd en zijn eigen boek leerde op te schrijven. Ondertussen tekende ik verder en bleef ik zoekende naar leesboeken voor volwassenen. Zo kwam het boek tot stand dat Karel Kip en Greet Gans heet. Na veel proberen en toetsen aan de doelgroep ontstond een mooi verhaal met prachtige illustraties. Het heuglijke nieuws is dat dit boek binnenkort uitkomt in februari 2023.

Meer weten over mijn vakgebied of mijn kunsten? Je kunt me hier blijven volgen of eens op mijn eigen websites kijken: www.onderwijsspel.nl of www.creatiefpatrice.nl


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Tekenen en lezen, even voorstellen

Verkoop boek

Karel Kip en Greet Gans

Tekenen en lezen, even voorstellen